News Archives - Europe House

COMPETITION FOR THE BEST STUDENT TRANSLATION AWARD AND STUDENT RESIDENCE FOR LITERARY TRANSLATION “BABYLON – New Generation” 2024

The Delegation of the European Union and the Faculty of Philology “Blazhe Koneski” – Skopje, are
pleased to announce the Competition for the best student translation award and student residency
for literary translation “Babylon – New Generation” 2024.

This call is open to all university students (not older than 27 years) who at the time of application are
enrolled in at least the third year of studies at one of the faculties in the country. Candidates need to
apply for the competition with a translation from any of the 24 official languages of the European
Union, into any of the languages spoken in the country.

Learn more about the call and APPLY HERE

APPLICATION DEADLINE: March 27, 2024

 

 

 

Job position for Social Media Assistant at Europe House Veles

Europe House Veles is looking for a credible social media manager to create engaging content and contribute to increasing social media presence.

Interested candidates from the region should send their CV and Letter of interest to aneta.spirkoska@gopa-pace.com and euwithyou_mk@gopa-pace.com

In the email subject line, please mention the position you are applying for.

Only those who meet the qualification criteria will be contacted for an interview! Application deadline is 28.02.2024.

Junior Assistant_Social Media and Website

Job vacancies at Europe House Tetovo

The Europe House network is expanding and opening its seventh office in Tetovo.

Interested candidates from the region should send their CV and Letter of interest to aneta.spirkoska@gopa-pace.com and euwithyou_mk@gopa-pace.com

In the email subject line, please mention the position you are applying for.

Only those who meet the qualification criteria will be contacted for an interview! Application deadline is 16.02.2024.

Junior Local Event Coordinator

Junior Local EH Networks Assistant

Junior Assistant Social Media and Website

 

EUROPE HOUSE SHKUP FESTON 4 VJETORIN E SAJ ME KONKURS ARKITEKTONIK

Europe House Shkup shënoi përvjetorin e katërt, me ekspozitë dhe ceremoni gjatë së cilës u dhanë çmimet e konkursit arkitekturor dhe urban “Shkupi i gjeneratës së re”. Kjo ngjarje shfaqi talentin e arkitektëve të rinj të cilët do të kontribuojnë në zhvillimin urban të Shkupit.

Konkursi kishte 12 propozime nga 24 arkitektë të rinj, secili duke paraqitur plane për të ringjallur vende të ndryshme brenda qytetit. Çmimi i parë iu nda veprës “Zambak për Atë” (Lotus 4 Her) nga Antonio Grujevski i vendosur në shatërvanin Lotus në parkun e qytetit të Shkupit. Çmimin e dytë e morën Daniela Vasileva, Sara Veleska dhe Sara Trajkova për “Riimagjinimi i valëve të ngjyrave” (Reimagining Colorwaves), me qendër rreth bregut Dimitar Vlahov në lumin Vardar. Çmimin e tretë e morën Natalie Veleska, Alen Cvetkovski dhe Donna Mitrovska për projektin e tyre “SpineX”, që kishin për qëllim rigjallërimin e rrugës së “Plastikave” (Plasticharska).

Ngjarja u organizua në Postën Qendrore të Shkupit, vend me rëndësi të konsiderueshme historike, që është njohur nga Europa Nostra si një nga shtatë vendet më të rrezikuara të trashëgimisë evropiane. Më 26 korrik, datë kjo që përkon me 60 vjetorin e tërmetit shkatërrues të Shkupit, Europa Nostra, në bashkëpunim me Institutin e Bankës Evropiane për Investime, tërhoqi vëmendjen rreth nevojës urgjente për restaurimin e kësaj ndërtese. Kjo ndjenjë u pasqyrua edhe në fjalimin e bërë nga ambasadori i BE-së, Dejvid Gir, i cili theksoi rëndësinë e veprimit të menjëhershëm për të ruajtur këtë ndërtesë historike.

“Sot qëndrojmë këtu, në Postë, që ndoshta paraqet shembullin më emblematik të artit brutalist; një estetikë që formësoi identitetin arkitektonik të Shkupit pas tërmetit, për të kujtuar trashëgiminë kulturore që duhet mbrojtur dhe çmuar. Sot, Posta vazhdon të jetë pa çati dhe nën rrezik të madh, rrezik i cili rritet vazhdimisht, nga mospërdorimi dhe përkeqësimi. Megjithatë, Posta, sipas fjalëve të Sartrit, nuk e pranon humbjen! Mirëpo as ne. Për këtë arsze vendosëm të shënojmë ditëlindjen e katërt të Europe House pikërisht këtu. Në ditën e çlirimit të Shkupit.” – u shpreh ambasadori Gir.

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në fjalimin e saj falënderoi ambasadorin Gir dhe theksoi se “Kjo ngjarje e rëndësishme, e Europe House Shkup me karakter kulturor, arriti të bashkojë historinë dhe të ardhmen, me krijimtarinë e studentëve të arkitekturës.” Ajo shtoi se ky konkurs ka bërë një hap përpara dhe ka lidhur të shkuarën me aspiratat për të ardhmen.
Konkursi Shkupi i gjeneratës së re u vlerësua nga një juri prej 5 anëtarësh nga të pesë fakultetet e arkitekturës në Shkup, (Universiteti Ndërkombëtar Ballkanik, Universiteti Amerikan Kolegji Shkup (UACS), Universiteti MIT, Fakulteti i Shkencave Sociale (FON) dhe Universiteti “Shën. Kirili dhe Metodi” Shkup). Prof. Dr. Bojan Karnakov, në emër të jurisë shpjegoi se: “Qëllimi kryesor i konkursit është të frymëzojë ide inovative për dizajnin arkitekturor dhe urban që do të rriste ndjenjën e bashkësisë në hapësirat publike të pjesëve të qytetit të lëna në kujtesa të Shkupit, ku arkitektët e rinj deri në moshën 35 vjeç do të fokusoheshin në rimendimin dhe ridekorimin e pjesëve të qytetit, në mënyrë që të krijonin një mjedis të qëndrueshëm dhe gjithëpërfshirës.”

Projekti fitues “Zambak për atë” (Lotus 4 her), i realizuar nga arkitekti i ri Antonio Grujevski, përfaqëson një projekt vizionar të peizazhit dhe restaurimit që synon të rrisë qëndrueshmërinë e gjelbër brenda strukturës urbane të Shkupit, duke u bërë homazh grave arkitekte pioniere që luajtën rol kryesor në rindërtimin e qytetit pas tërmetit në vitin 1963. Në fjalimin e pranimit, Grujevski reflektoi “Për një muaj do të jemi në vitin 2024 dhe të gjithë politikanët dhe disa kolegë tanë ende po flasin për Shkupin 2014. Bota po ecën përpara. Evropa po ecën përpara. Kemi sfida me ndryshimet klimatike, me pavarësinë energjetike dhe me ndotjen e ajrit. Këto janë sfida në të cilat ne duhet të fokusohemi dhe t’i bashkohemi vizioneve të Bashkimit Evropian”.
Ekspozita në Postën Qendrore do të jetë e hapur për publikun tre ditët e ardhshme, nga e marta në të enjte, prej ora 12:00 deri në ora 15:00.

EUROPE HOUSE SHKUP FESTON 4 VJETORIN E SAJ ME KONKURS ARKITEKTONIK

Shkup, 13 nëntor, 2023

Europe House Shkup shënoi përvjetorin e katërt, me ekspozitë dhe ceremoni gjatë së cilës u dhanë çmimet e konkursit arkitekturor dhe urban “Shkupi i gjeneratës së re”. Kjo ngjarje shfaqi talentin e arkitektëve të rinj të cilët do të kontribuojnë në zhvillimin urban të Shkupit.

Konkursi kishte 12 propozime nga 24 arkitektë të rinj, secili duke paraqitur plane për të ringjallur vende të ndryshme brenda qytetit. Çmimi i parë iu nda veprës “Zambak për Atë” (Lotus 4 Her) nga Antonio Grujevski i vendosur në shatërvanin Lotus në parkun e qytetit të Shkupit. Çmimin e dytë e morën Daniela Vasileva, Sara Veleska dhe Sara Trajkova për “Riimagjinimi i valëve të ngjyrave” (Reimagining Colorwaves), me qendër rreth bregut Dimitar Vlahov në lumin Vardar. Çmimin e tretë e morën Natalie Veleska, Alen Cvetkovski dhe Donna Mitrovska për projektin e tyre “SpineX”, që kishin për qëllim rigjallërimin e rrugës së “Plastikave” (Plasticharska).

May be an image of 9 people

Ngjarja u organizua në Postën Qendrore të Shkupit, vend me rëndësi të konsiderueshme historike, që është njohur nga Europa Nostra si një nga shtatë vendet më të rrezikuara të trashëgimisë evropiane. Më 26 korrik, datë kjo që përkon me 60 vjetorin e tërmetit shkatërrues të Shkupit, Europa Nostra, në bashkëpunim me Institutin e Bankës Evropiane për Investime, tërhoqi vëmendjen rreth nevojës urgjente për restaurimin e kësaj ndërtese. Kjo ndjenjë u pasqyrua edhe në fjalimin e bërë nga ambasadori i BE-së, Dejvid Gir, i cili theksoi rëndësinë e veprimit të menjëhershëm për të ruajtur këtë ndërtesë historike.

“Sot qëndrojmë këtu, në Postë, që ndoshta paraqet shembullin më emblematik të artit brutalist; një estetikë që formësoi identitetin arkitektonik të Shkupit pas tërmetit, për të kujtuar trashëgiminë kulturore që duhet mbrojtur dhe çmuar. Sot, Posta vazhdon të jetë pa çati dhe nën rrezik të madh, rrezik i cili rritet vazhdimisht, nga mospërdorimi dhe përkeqësimi. Megjithatë, Posta, sipas fjalëve të Sartrit, nuk e pranon humbjen! Mirëpo as ne. Për këtë arsze vendosëm të shënojmë ditëlindjen e katërt të Europe House pikërisht këtu. Në ditën e çlirimit të Shkupit.” – u shpreh ambasadori Gir.

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në fjalimin e saj falënderoi ambasadorin Gir dhe theksoi se “Kjo ngjarje e rëndësishme, e Europe House Shkup me karakter kulturor, arriti të bashkojë historinë dhe të ardhmen, me krijimtarinë e studentëve të arkitekturës.” Ajo shtoi se ky konkurs ka bërë një hap përpara dhe ka lidhur të shkuarën me aspiratat për të ardhmen.

Konkursi Shkupi i gjeneratës së re u vlerësua nga një juri prej 5 anëtarësh nga të pesë fakultetet e arkitekturës në Shkup, (Universiteti Ndërkombëtar Ballkanik, Universiteti Amerikan Kolegji Shkup (UACS), Universiteti MIT, Fakulteti i Shkencave Sociale (FON) dhe Universiteti “Shën. Kirili dhe Metodi” Shkup). Prof. Dr. Bojan Karnakov, në emër të jurisë shpjegoi se: “Qëllimi kryesor i konkursit është të frymëzojë ide inovative për dizajnin arkitekturor dhe urban që do të rriste ndjenjën e bashkësisë në hapësirat publike të pjesëve të qytetit të lëna në kujtesa të Shkupit, ku arkitektët e rinj deri në moshën 35 vjeç do të fokusoheshin në rimendimin dhe ridekorimin e pjesëve të qytetit, në mënyrë që të krijonin një mjedis të qëndrueshëm dhe gjithëpërfshirës.”

Projekti fitues “Zambak për atë” (Lotus 4 her), i realizuar nga arkitekti i ri Antonio Grujevski, përfaqëson një projekt vizionar të peizazhit dhe restaurimit që synon të rrisë qëndrueshmërinë e gjelbër brenda strukturës urbane të Shkupit, duke u bërë homazh grave arkitekte pioniere që luajtën rol kryesor në rindërtimin e qytetit pas tërmetit në vitin 1963. Në fjalimin e pranimit, Grujevski reflektoi “Për një muaj do të jemi në vitin 2024 dhe të gjithë politikanët dhe disa kolegë tanë ende po flasin për Shkupin 2014. Bota po ecën përpara. Evropa po ecën përpara. Kemi sfida me ndryshimet klimatike, me pavarësinë energjetike dhe me ndotjen e ajrit. Këto janë sfida në të cilat ne duhet të fokusohemi dhe t’i bashkohemi vizioneve të Bashkimit Evropian”.

Ekspozita në Postën Qendrore do të jetë e hapur për publikun tre ditët e ardhshme, nga e marta në të enjte, prej ora 12:00 deri në ora 15:00.

“SHKUPI I GJENERATËS SË RE” PO PËRGATITET PËR NGJARJEN KRYESORE

Më 13 nëntor, me fillim nga ora 18:30, në shenjë të 60-vjetorit të tërmetit të Shkupit, në ambientet e Postës së Shkupit, Europ House do të jetë nikoqir i ekspozitës frymëzuese arkitekturore e cila doli nga konkursi “Shkupi gjeneratës së re”. Ekspozita do të hapet zyrtarisht nga ambasadori David Geer, i cili do të shpallë edhe fituesit e konkursit.

Faza e aplikimit solli propozime të shkëlqyera arkitekturore inovative ku secili prej propozimeve paraqet një mundësi për një hap drejt një qyteti më gjithëpërfshirës dhe të rigjallëruar, si dhe mundësi për modernizimin e Shkupit. Jemi pozitivisht të suprizuar nga cilësia dhe krijimtaria e arkitektëve të rinj, pasiqë vizioni që morëm nga propozimet është mjaft frymëzues dhe jep shpresë për të ardhmen e qytetit.

Ky manifestim do të jetë i natyrës së hapur dhe do të zhvillohet në sportelin e Postës së Shkupit. Të gjithë ata që nuk do të mund të jenë në ngjarjen kryesore do të kenë mundësinë ta vizitojnë ekspozitën në tre ditët në vijim, me saktësisht nga data 14 deri më 16 nëntor, nga ora 12:00 deri në orën 15:00.

Ejani të festojmë 13 Nëntorin, ditën e qytetit, si edhe ditëlindjen e katërt të Europe House Shkup.

Ju presim!

Detajet e ngjarjes
Ngjarja: Ekspozita arkitekturore “Shkupi i gjeneratës së re”.
Data: E hënë, 13 nëntor 2023
Ora: 18:30
Vendi: Posta Qendrore Shkup
Kodi i veshjes: Rekomandohen veshje të ngrohta.

Konkurs arkitektonik dhe urbanistik “Shkupi i gjeneratës së re”

Përmbledhje

Duke shënuar 60 vjet nga tërmeti shkatërrues në Shkup, Europe House shpall me krenari konkursin arkitektonik “Shkupi i gjeneratës së re.” Ftojmë arkitektët e rinj dhe planifikuesit urbanë të sjellin ide të reja që do ta transformojnë Shkupin në një qytet më gjithëpërfshirës dhe më të arritshëm. Ky është më shumë se një konkurs dizajni; është një mision për të përmirësuar hapësirat e lëna pas dore dhe për ta bërë qytetin më të mirë për të gjithë.

Pse të marrësh pjesë?

  • Rigjallëroni Shkupin: Ky konkurs ju jep mundësinë t’i jepni gjallëri hapësirave të
  • vjetra dhe të harruara të qytetit.
  • Fito çmime në para: Jo vetëm që do të kontribuosh në arkitekturën e qytetit, por do të kesh gjithashtu një shans për të fituar deri në 1,500 €.
  • Fito njohje: Një panel ekspertësh nga universitetet dhe organizatat më të mira do të shqyrtojnë punën tuaj, duke ju dhënë mundësinë për njohje profesionale.

Kush do  t’ju vlerësojë?

Regjistrimet do të vlerësohen nga një panel ekspertësh nga institucione arsimore prestigjioze si Universiteti Ndërkombëtar Ballkanik, Universiteti Amerikan i Shkupit (UACS), Universiteti MIT, Fakulteti i Shkencave Sociale (FON) dhe Universiteti i Shën Kirilit dhe Metodit në Shkup. Të gjitha regjistrimet do të jenë anonime, duke siguruar një mundësi të drejtë dhe të barabartë për të gjithë pjesëmarrësit.

Data të rëndësishme

  • Fillimi i aplikimit: 4 shtator 2023
  • Afati i aplikimit: 22 tetor 2023
  • Afati i pyetjeve: 18 shtator 2023 (me përgjigjet që do të publikohen më 25 shtator)
  • Ceremonia dhe ekspozita e ndarjes së çmimeve: 13 nëntor 2023

Si të aplikoni

Nëse keni pyetje në lidhje me konkursin, mund t’i dërgoni me email në competition@euhouse.mk deri më 18 shtator, dhe përgjigjet do të publikohen më 25 shtator. Më shumë detaje mund të gjeni në udhëzimet e konkursit të disponueshme për shkarkim në maqedonisht, shqip dhe anglisht më poshtë këtij teksti.

Bashkohuni me ne

Mos e humbisni këtë shans për të qenë pjesë e së ardhmes së Shkupit. Le të punojmë së bashku për ta bërë Shkupin një vend që brezat e ardhshëm do të jenë krenarë ta quajnë shtëpinë e tyre.

Guidelines Shkupi i gjeneratës së re

Locations for Competition

B2 Template

Formular përshkrimi

Pyetje dhe përgjigje

Konkursi është mbyllur

Фокусираме на „Меѓународниот ден на младите“!

Како го одбележавме „Светскиот ден на младите“?

Гласот на младите, местото на новата генерација и Светскиот ден на младите – комбинација која еруптираше со многу енергија, креативност, вештини, знаења и различности.

Започнавме со квиз на Europe House Скопје кој ве води каде ако не на најпознатиот фестивал за млади „Здраво млади“!? 5  добитници со својот пријател ќе одат на фестивалот кој се одржува по 12ти пат!

Скејтавме во Крива Паланка во име на Street културата! Скејт, мурали и Dj сет! Europe House Крива Паланка ги распосла своите вештини низ повеќе локации кои им се омилени на младите во регионот, а соодветно на тоа и секое место имаше свое катче: Скејт катче, DJ катче, Мурал катче, Chill-out зона.

А кога сме кај ѕtreet културата продолживме во Велес каде хип хопот има значајна улога во културата на младата генерација. Затоа Europe House Велес, беше организатор на музичката работилница „Beats” учејќи за процесот на создавање музика. И секако младите имаа прилика да уживаат и во звуците на голем број локални музички артисти на концерт под мотото „Empower The Next Gen – Las Veles Vol.1”.

Europe House Струмица и Центар за истражување и анализи НОВУС и Црвен крст Струмица ги здружија идеите под една иницијатива Strumica YOUth Festival!

150 млади од различни држави меѓу кои и  Италија, Полска, Грција и Романија имаа можност да присуствуваат на диџејски сетови, работилници за танц, артивизам, фотографски сесии и сето то низ многу забава!

Пред да се стемни“, се одржа изложба на фотографии од уметницата Софија Чотирбок со автентично аудио-визуелно искуство во Europe House Битола. Подоцна во денот, во битолската чаршија одекна музика од фестивалот на алтернативна музика „SMOTRA” затоа што секогаш ги поддржуваме младите локални уметници!

Од алтернативна сцена и скејтбординг култура низ улиците на Крива Паланка до украинска уметност во Битола, онлајн квизови, работилници низ Велес и музички фестивал во Струмица, Меѓународниот ден на младите оваа година личеше на национален празник! Мрежата на Europe House како главен организатор на оваа прослава, беше иницијатор на серија активности низ различни градови, кои ја истакнаа енергијата и креативноста на помладата генерација.

Subscribe To our newsletter!