Podcast Archives - Europe House

Подкаст со Тамара Ристоска

Дарја Ризова е дипломирана актерка на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Од 2013 г. работи во Македонски народен теaтар. По вработувањето работи континуирано на внимателно одбрани проекти во матичната куќа, недозволувајќи си себеси површност и било каков вид на компромитација.
Овие високи амплитуди на професионализам се забележани од страна на речиси сите исклучителни режисери и фестивалски жирија. Во последниве неколку години работи со Јавор Грдев во „Бесачи“, со Паоло Маѓели во „Еден месец на село“, ја игра „Електра“ кај Андреј Жолдак и многу други. Само оваа година е наградена пет пати за улогата Маша во претставата „Нема да биде крај на светот“ во режија на Нина Николиќ. За улогата Електра е наградена на четири фестивали: МЕСС Сараево, Стоби, ФИАТ- Подгорица и на Војдан Чернодрински.

#24 Tamara Ristoska invites Sergej Georgiev

Сергеј Георгиев е инструктор по јога и режисер. На 18 години почнува сериозно да се посветува на јогата и неколку години подоцна патува низ Индија и Тајланд, вежбајќи разни стилови на јога со уште поголема посветеност. За тоа време неговата професија и главен финансиски извор е филмот.
Сергеј е дипломиран режисер на Универзитетот за аудиовизуелни уметности. Во 2018та го снима неговиот прв професионален филм „Јас не сум Игор“ а, во меѓувреме работи на други сектори во филмската индустрија и држи часови по јога и медитација. Веќе една година живее и работи во Барселона како јога инструктор.

Record Talks with Igor Spiroski and Bojan Petkov – Shamba

Во втората епизода оваа година од Record Talks серијалот, ни беше чест и задоволство да ги пречекаме Доктор џез – Игор Спироски и Бојан Петков – Шамба (Letecki Pekinezeri (Летечки Пекинезери) пред просториите на Amok Radio 🎺Резултатот е одлична дружба и повеќе од 1️⃣ час разговор околу некои од нивните омилени плочи од сопствените колекции!

#23 Arlinda Baftiu invites Andi Ismaili and Sariti Selamani

Andi Ismaili është balerini 13 vjeçar nga Gostivari, kampion botëror në baletin modern për kategorinë e juniorëve. Dy vite radhazi ka triumfuar në konkurencë me balerinë të talentuar nga 22 shtete të botës, në Kampionatin Botëror të organizuar nga International Dance Organization , të mbajtur në kryeqytetin e Polonisë.
Andi është pjesë e studios së baletit “iDance” dhe në 4 vite të angazhimit me balet modern numëron edhe 5 çmime të para në gara nacionale dhe internacionale të zhvilluara në vendin tonë. Falë performancave ekspresive, Andi tërhoqi vëmendjen e koreografit të famshëm Jan Ravnik me të cilin tashmë bashkëpunon për garat ndërkombëtare.
Historia motivuese e Andit është vizualizuar në filmin “BreakFree”, ku Andi luan për mrekulli rolin kryesor të djalit që ëndërron të bëhet balarin përkundër ballafaqimit me bullizimin në shkollë dhe insistimin e prindërve që fëmijët të ndjekin ëndrrat e paplotësuara të prindërve.
Sarita Selamani është themeluese dhe trajnuese në studion e kërcimit kontemporan “iStudio” në Gostivar. Në mungesë të hapësirave për të zhvilluar talentin e saj, në vitin 2013, Sarita hapi studion e baletit për t‘iu dhënë mundësinë edhe një numri të madh të famijëve të talentuar si Andi, që të zhvillojnë pasionin e tyre.
“iStudio” nga viti 2016 është pjesë e garave nacionale dhe internacionale si International Dance Competition ”Stage” , Gara Internacionale për Kërcim Modern dhe Kontemporan “Dance Off”, ku çdo vit ndahen me çmime të para në kategoritë individuale dhe grupore.
______________________________________________________________________
Анди Исмаили е тринаесет годишен балетан од Гостивар, светски шампион во модерниот балет во категоријата на јуниори. Две години по ред победува во конкуренцијата на талентирани балерини од 22 земји во светот, во Светскиот Шампионат организиран од Меѓународната организација за танц, одржана во главниот град на Полска.
Анди е дел од балетското студио “iDance” и во неговите 4 години ангажиран во модерниот балет брои и 5 први награди во национални и интернационални натпревари кои се одвиваат на нашето подрачје. Благодарение на експресивните изведби, Анди го привлече вниманието на познатиот кореограф Јан Равник со кој моментално соработува за Меѓународните натпревари.
Инспиративната приказна на Анди е визуелизирана во филмот “BreakFree”, каде што Анди, за чудо ја игра главната улога на момчето кое сонува да стане балетан и покрај соочувањето со малтретирање на училиште, како и инсистирањето од родителите дека децата треба да ги следат неостварените соништа на родителите.
Сарита Селмани е оснивач и тренер во современото студио за танц “iStudio” во Гостивар. Поради недостигот на простор за развивање на нејзиниот талент, во 2013, Сарита го отвори балетското студио за да им даде можност на еден поголем број талентирани деца како што е Анди, за да може да ја развиваат својата пасија.
Од 2016 година “iStudio” е дел од националните и интернационалните натпревари како што е International Dance Competition ”Stage”, меѓународниот натпревар за модерен и современ танц “Dance Off”, на кој секоја година се се китат со награди на прво место во категоријата за индивидуално или групно танцување.

#22 Tamara Ristoska invites Improv band

🎙НОВ ПОДКАСТ 🆕 Тамара Ристоска ➡️ Импров Група
Импров групата “НАСТАП” е комична непосредна, но комплекстно структуирана театарска претстава обврзана да критикува, демистифицира и образува, оградувајќи се од вулгарност и прост подбив.
За време на Импров Настапот, актерите играат сцени за кои немаат сценарио, но имаат правила, во зависност од играта. Слушнете повеќе за нив, на денешниот подкаст.
На овој подкаст гости се само неколку членови од групата Импров:
Сергеј Димовски, Борјан Стојков, Тони Денковски и Ангела Стојановска
Останати членови на Импров: Андреј Цветановски, Дамјан Цветановски,Григор Јовановски, Мартин Манев и Наталија Теодосиева.

Subscribe To our newsletter!